Jiggfiska abborre
Jiggfiska abborre
Inspiration
Fisket med jigg är oerhört effektivt med tanke på att du kan fiska av allt från grunda gräspartier med offsetkrok som ger ett mer vasskyddat utförande samt längs med botten på större djup med en traditionell jiggskalle – du kan med andra ord komma åt abborren på alla tänkbara djup.
Utbudet av jiggar och färger är stort och enklast för att hitta det som funkar i dina vatten är att prova sig fram, men nedan följer några riktlinjer för hur jag själv brukar tänka i valet av storlek och färg, även om det kan variera många gånger med vad som fungerar för dagen.
Soligt väder – i klart vatten naturliga, transparenta/glitter och ljusa/diskreta färger med inslag av orange på buken. I grumligt vatten grälla/skrikiga och kontrastrika färger som röd/vit, chartreuse/grön, gul, orange samt beten med mycket flash och glitter.
Mulet väder – i klart vatten naturliga, dova och mörka färger. I grumligt vatten kontrastrika färger samt mörka och svarta färger kan faktiskt fungera riktigt bra.
Jiggar som mäter ca 6-13 cm är ett bra val och de större modellerna är perfekta att använda om du vill sålla bort mindre fisk, även om stora abborrar gärna hugger på en liten jigg. Hade jag endast fått välja en storlek har valet hamnat på en jigg som mäter ca 9-10 cm då detta är en bra allroundstorlek.
Tyngden på jiggskallen kan många gånger vara minst lika viktigt som färgval, då du kan laborera med hur fort betet sjunker vid vevstopp. Nedan följer en liten guide på vilken ungefärlig vikt på jiggskallen jag använder mig av vid olika bottendjup för att jiggfiska nära botten. Givetvis kan detta variera en aning, om det blåser mycket då du får gå upp storlek för att bibehålla bottenkontakt. Om fisket är trögt kan jag testa att fiska med en riktigt lätt skalle för att få betet att sjunka långsammare mot botten.
Fiskedjup Vikt på jigghuvud
1-2 m 7 g
2-4 m 10 g
4-8 m 14 g
8-12 m 18 g
12-15 m 20-25 g
Försök att alltid anpassa jiggskallens tyngd till bottendjupet för att ha så bra kontakt som möjligt, ofta kommer hugget precis innan betet sjunkit till botten vid vevstopp, så var på tårna och kroka vid minsta hugg då abborren ofta kan ta ditt bete försiktigt och spottar snabbt.
Tänk på att det finns många olika typer av jiggskallar och att vissa beten är väldigt smala framtill. En del jiggar kräver att du använder dig av en jiggskalle som inte har några gjutrester på krokskaftet utan endast är försedda med en liten smal ”trådkroppshållare”, detta för att inte tryckas sönder i nospartiet.
Jigghuvuden
ShadTeez är ett bete som har ett väldigt smalt nosparti och till denna jiggmodell behöver du alltså ha en jiggskalle som har denna ”trådkroppshållare”. Jag försöker alltid att montera jiggkroken högt upp i ryggen på betet för att på så vis få ett stort krokgap vilket ger bättre krokningsegenskaper.
Shadteez
ShadTeez 9 cm monterad på en SPRO Round Jig Head HD 10g #4/0.
Ett annat riktigt hett tips som jag själv använder mig mycket av är Darts Link Head tillsammans med Kamasan Jigg Hook. Denna uppsättning ger ditt bete en betydligt mer rullande och rörlig gång samtidigt som jag gillar den ledade egenskapen som verkar sitta något bättre när stora abborrar får för sig att ruska på huvudet precis efter krokning samt i det dramatiska momentet när det är dags för håvning.
Linkhead
Jiggteknik: Håll spöt i en vinkel mot himlen för att få full uppsyn på spötoppen samt linbågen – ofta knäpper linan bara till lite snabbt när abborren hugger och du känner det knappt i handen. Knyck/jigga hem betet och låt det dala mot botten vid spinnstopp och repetera denna procedur. Var noga med att veva upp slacklinan som bildas mellan knyckarna för att kunna hålla bästa tänkbara kontakt med ditt bete. Om det blåser mycket är det fördelaktigt att sänka spötoppen så att linan inte tar vind – vindstilla väder är alltså att föredra.
Val av fiskeplats: Så var ska man då söka efter abborren? Jag föredrar att fiska intill någon form av struktur på botten, stenpartier eller utkanten av grynnor är heta platser där övergången från hård till mjuk botten ofta kan vara en plats där abborren står och vilar. I utkanten av gräsbälten kan också abborren patrullera i jakt på småfisk så där kan det absolut vara värt att lägga sina fisketimmar. Givetvis är tillgången på föda något som styr om abborren kommer finnas i närheten, fiska i utkanten av större bytesfiskstim är ofta ett bra val.
Fiskeplatser som fungerar bra under vår och sommar behöver inte vara det som gäller under hösten – abborren kan i vissa vatten, som exempelvis Stockholms skärgård, rör sig över stora ytor i jakt på föda under årets gång medan den i många mindre insjöar givetvis blir mer stationär.
Ett ekolod kan vara till ovärderligt hjälp för att hitta hårdbotten, strukturer, bytesfiskstim samt abborrar som står och vilar på botten.
Utrustning: Spön på 6-8 fot fungerar utmärkt och jag själv föredrar spön runt 7 fot med en snabb aktion laddad med mycket ryggrad som krokar bra även på lite djupare vatten. Spön med korta bakhandtag ger dig också bättre kontroll när du vill vinkla ditt spö i olika riktningar utan att fastna i med handtaget i tröjan/jackan. Till fisket på grunt vatten (ner till 3 meter) tycker jag personligen att en haspelutrustning ger dig bäst kontroll medan fisket på djupare vatten med fördel kan bedrivas med både haspel- & multiutrustning.
Haspelrullar i storlek 2500, allround om du filtrerar på hemsidan, med jämn bromsverkan är att föredra då större abborrar ofta vill göra knyckiga rusningar rakt ner mot botten. När det kommer till utväxling så fiskar jag med både ”normalutväxling” (ca 5,2:1) samt med mer högutväxlande rullar, detta beroende på hur fort jag vill fiska hem mitt bete – tidigt på våren när det är kallt i vattnet kan en lägre utväxling vara smidigare när jag vill fiska långsamt.
Multirullar ska vara ”lågprofil” av mindre modell och ha bra kastegenskaper med lätta beten för att passa till jiggfisket efter abborre. I de utvalda produkterna längst ner finner du de rullar som jag personligen skulle rekommendera.
När det kommer till valet av lina så är flätlina helt överlägset då du får som allra bäst kontakt med betet samt ser och känner huggen bättre. Välj gärna en färgad lina som syns bra så att du indikerar små knäpp och slack i linan när abborren hugger. Gul, lime-grön, orange och vit är ett bra koncept.
En fluorocarbontafs är att föredra och denna skarvar jag ihop med en FG-knut till flätlinan, fördelen med denna knut är att du kan ha en väldigt lång tafs som går att veva in genom ringarna och löper ut enkelt vid utkast. Lämplig diameter är 0,30-0,60 mm, jag fiskar gärna så tunt som möjligt men är det mycket gädda i området så krävs det minst 0,40 mm fluorocarbon. Går du över diameter 0,45 mm så kan själva FG-knuten vara svår att veva in genom de små öglorna på ett abborrspö, knyt då en kortare tafs för att slippa veva sönder keramiken i ringarna.
Det finns även färdigknutna fluorocarbontafsar och även mjuka wolframtafsar om du inte vill knyta själv. Wolframtafsen hämmar inte jiggens rörelsemönster som en traditionell ståltafs men håller bra mot gäddans vassa tänder.
Beteslås av mindre storlek av modell SG Eggsnap Swiwel , BFT Fastach Clip och Darts Nice Snap tycker jag fungerar riktigt bra då jiggskallen får fritt spelrum samt att det är lätt att byta jiggskalle i dessa typer av beteslås.