Start / Dogger Magasinet / Mästare på balanserare

Mästare på balanserare

Mästare på balanserare

Inspiration

Söker du efter storabborren från isen är balanspirken ett bra val. Med sitt glidande och sökande rörelsemönster fångar du abborrens intresse, oavsett om du fiskar bottennära eller pelagiskt.

När det kommer till storleksval på balanspirken så är 5-9 cm ett gångbart spann. Ofta börjar jag själv fiska med beten omkring 7 cm, för att sedan ”downsiza” till 5 cm eller prova ett större bete för att väcka abborrens intresse.

Ett tips är att använda en liten fjäderring mellan limkrok/trekroken under balansaren, gör du detta så kommer antalet landade fiskar öka då abborren inte har lika lätt att bryta sig loss från pirken. Ofta är det mest kritiska momentet när abborren är i närheten av borrhålet - därför använder jag mig aldrig av en borr under 150 mm (gärna 200 mm) för att slippa att balansarens krokar häktar i iskanten och resulterar i att man tappar fisk.

Sök efter abborren vid djupbranter och stengrynnor. Hårdbotten är ofta att föredra.

Fisketeknik utan ekolod

Fiskar du utan ekolod/Deeper brukar jag börja med att sänka ner balansaren till botten och dunka balansaren i botten ett par gånger. Bottenslammet som rörs upp och ljudet från den studsande balansaren är ofta lockande. Sedan börjar jag fiska ett par decimeter ovan botten, ett par-tre lite kraftigare lockryck och håll sedan stilla några sekunder. Efter detta behöver du inte fiska med kraftiga ryck utan ”less is more” kan jag tycka är bra – rycken ska vara så pass distinkta så att balansaren simmar utåt från hålet (håll koll på linvinkeln) men några 40 cm ryck känns överdrivet och kan faktiskt skrämma iväg försiktig fisk som närmar sig pirken. Ofta kommer huggen när balansaren vänder in mot hålet igen, eller när den precis stannar – håll därför betet helt stilla upp till 5-10 sekunder emellanåt – ruggigt effektivt!

Fiska dig successivt uppåt genom vattenmassan några meter, abborren stiger gärna och tar din balansare – var beredd på stenhårda hugg eller slackhugg i mellanvattnet.

Fisketeknik med ekolod

Att använda sig av ett ekolod/Deeper ger dig ovärderlig information! Ofta märker du att större abborre stiger mot din sjunkande balanspirk redan vid första nedsläpp och kan därför stanna upp ett par meter ifrån fisken och invänta.

Fiskar jag med en Deeper stannar jag ofta pirken 1-2 meter ovanför botten och testar ett par minuter utifall det finns någon abborre som vill stiga mot mitt bete. Efter detta fiskar jag mer bottennära och kan höja mitt bete för att se om någon abborre vill föja efter.

Med en Deeper får du även ett ”realtidsfönster” där du ser både din pirk, vilket djup du fiskar på samt stigande abborre som jagar efter ditt bete. Är abborren seg kan du med fördel testa att höja betet 0,5-1 meter för att se om något intresse finns.

Utrustning

Ett spö med relativt hård ryggrad är att föredra, då blir fisketekniken enklare och du har samtidigt bra med kraft för att kroka stora abborrar. Det finns både spön med haspelrulle och små lätta ”pimpelstickor”, ofta är detta en smaksak – använd det som känns mest behagligt för dig! Själv föredrar jag Wigglers röda pimpelspö som har styv topp.

En nylonlina i diameter 0,22-0,30 mm är ett bra val. Många gillar kontrasterande färger där linan syns tydligt mot isen. Är det mycket gädda i farten kan en grövre fluorocarbon användas som tafsspets, ca 0,50 mm. Mitt förstahandsval är Sufix Advance Clear 0,28-0,30 mm, trots att det är en genomskinlig lina.

Balanspirken fäster jag i ett litet beteslås, gärna SG Needle Eggsnaps. Glöm inte isdubbar och kastlina! Men framförallt – åk inte ut ensam och meddela någon hemma om att du är ute. Säkerheten först.

Relaterade artiklar